Criptococoza: Cauze, Simptome, Diagnostic



CrAg LFA are, de asemenea, o sensibilitate puțin mai bună decât aglutinarea cu latex sau imunotestul enzimatic și este mai sensibil la detectarea nivelurilor mai scăzute de antigen LCR [6, 9]. După terapia de inducție și consolidare cu succes, pacienții cu cultură negativă trebuie plasați pe fluconazol 200 mg/zi pentru terapie de întreținere (22). Recomandările pentru utilizarea fluconazolului pe termen lung provin din observațiile făcute în era pre-ART privind ratele mari de recidivă atunci când terapia a fost întreruptă (40). Fluconazolul 200 mg/zi s-a dovedit a fi superior în comparație cu administrarea intravenoasă săptămânală de amfotericină B în prevenirea recăderii meningitei criptococice (41). Din punct de vedere istoric, această trecere la profilaxia secundară a fost făcută după 8 săptămâni de terapie de consolidare (adică 10 săptămâni după diagnostic).



Cu toate acestea, în anumite populații, cum ar fi cele care prezintă simptome recurente sau persistente de meningită, testarea PCR poate oferi un adjuvant util din punct de vedere clinic la testarea tradițională. Într-un studiu recent din Uganda, LCR a 39 de persoane infectate cu HIV cu suspiciune de meningită criptococică a fost evaluată cu sistemul FilmArray (BioFire Diagnostics, Salt Lake City, UT) utilizând panoul PCR amultiplex pentru meningită/encefalită [20].

Cum Se Tratează Criptococoza?



Administrarea amfotericinei necesită spitalizare, administrare intravenoasă și un angajament substanțial de asistență medicală. Prin urmare, administrarea amfotericinei pe parcursul a 14 zile poate deveni nu numai costisitoare, ci și consumatoare de resurse.



În absența unui diagnostic, medicii vor trata adesea infecțiile suspectate pe baza simptomelor. Unii agenți patogeni fungici, inclusiv Mucorales, Histoplasma și Aspergillus provoacă infecții pulmonare letale care pot fi ușor confundate cu tuberculoza, care este o boală bacteriană4. Și până când oamenii care sunt inițial diagnosticați greșit cu tuberculoză primesc terapie antifungică, „mulți sunt deja pe moarte”, spune Claudia Banda, specialist în boli infecțioase la Universitatea Cayetano Heredia din Lima, Peru. Meningita criptococică rămâne o cauză majoră a mortalității cauzate de HIV la nivel mondial, cu cea mai mare povară a bolii în Africa sub-sahariană și Asia de Sud și de Sud-Est [1]. Mortalitatea acută în spital din meningita criptococică continuă să rămână ridicată, variind între 30 și 50 %, chiar și cu terapia antifungică [2].

Poate Fi Prevenită Criptococoza?



Pe lângă modificarea terapiei curente, așa cum este descrisă în studiile ACTA și AMBITION, alte opțiuni includ reutilizarea medicamentelor existente, dezvoltarea agenților noi și utilizarea intervențiilor non-farmaceutice (Fig. ​(Fig.44). După terapia de inducție, pacienții trebuie să primească terapie de consolidare cu fluconazol 800 mg/zi timp de minim 8 săptămâni. Deși nu este clar că acest lucru are ca rezultat rezultate mai bune decât 400 mg/zi, fluconazolul este ieftin și sigur și, așa cum sa menționat anterior, există dovezi bune de variabilitate mare a farmacocineticii sale, cu un număr semnificativ de pacienți fiind în esență subdozați la 400 mg. După fazele de inducție și consolidare ale terapiei, care durează de obicei 10-12 săptămâni în total, pacienții infectați cu HIV ar trebui să primească terapie de „întreținere” cu fluconazol 200 mg/zi până când numărul lor de CD4 a crescut constant peste 200 de celule/µL și virusul HIV. Toți pacienții au primit terapie de consolidare cu fluconazol și au fost urmăriți până la 10 săptămâni. Inhibă sinteza ADN-ului fungic și are un mecanism fungistatic, făcându-l mai puțin puternic decât amfotericina, deși efectul său combinat cu amfotericina este probabil sinergic [48, 49].

  • În schimb, prezența unui diagnostic de hipertensiune arterială și monocitoză par să confere un rol protector pentru infecția criptococică.
  • Într-un studiu din Africa de Sud, neaderarea la fluconazol s-a dovedit a fi cauza principală a recăderii.
  • În timp ce recidiva apare după documentarea culturilor sterile, o persoană cu infecție persistentă va continua să aibă culturi pozitive după 4 săptămâni de terapie standard, la doze eficiente.
  • În cohorta noastră, nu am observat un rol protector al CNI pentru meningita criptococică.


Când flucitozină a fost adăugată la un curs scurt, de 7 zile, de amfotericină B plus fluconazol în doză mare de 1200 mg/zi, s-a observat un EFA mai mare decât în ​​cazul combinațiilor de amfotericină și fluconazol sau fluconazol și flucitozină (30). Cura scurtă (5-7 zile) amfotericină combinată cu doză mare de fluconazol 1200 mg/zi este o opțiune terapeutică alternativă atunci când 14 zile de amfotericină nu este fezabilă.

Care Sunt Simptomele Criptococozei?



Acţionează prin inhibarea enzimei citocromului P450 (CYP) 14α-demetilaza, la care celulele fungice sunt mult mai sensibile decât celulele de mamifere. Este în general bine tolerat, dar poate provoca erupții cutanate și anomalii ale enzimelor hepatice, în special la dozele mari necesare pentru tratarea meningitei criptococice. Deoarece este un inhibitor al izoenzimelor CYP, interacțiunile medicamentoase sunt frecvente și complică frecvent tratamentul. În timp ce prelungirea intervalului QT al ciclului cardiac este enumerată ca o complicație potențială, prelungirea QT este în general modestă în practică și de obicei nu justifică întreruperea tratamentului [52]. Seyedmousavi prezidează Grupul de lucru pentru diagnosticarea fungică al Societății Internaționale pentru Micologie Umană și Animală. Grupul lucrează pentru standardizarea și îmbunătățirea testelor de diagnosticare la prețuri accesibile – în special pentru LMIC-urile.

  • Oricine poate face criptococoză, dar persoanele cu sistemul imunitar compromis sunt expuse unui risc mai mare.
  • Tratamentul dumneavoastră specific depinde de locul în care se află Cryptococcus în corpul dumneavoastră și de sănătatea sistemului dumneavoastră imunitar.
  • Pacienții care testează pozitiv pentru antigenul criptococic pot lua medicamente antifungice pentru a ajuta organismul să lupte cu stadiul incipient al infecției.
  • Acest lucru are ca rezultat costuri ridicate în mediile cu resurse sărace, unde povara bolii este cea mai mare.
  • Distingerea dintre eșecul/recăderea tratamentului și IRIS paradoxal poate fi dificilă, iar cele două entități nu se exclud întotdeauna reciproc.


Are o barieră mult mai scăzută la rezistență, deci este potrivită numai pentru utilizare în combinație cu alți agenți antifungici. Principalele efecte secundare sunt intoleranța gastrointestinală, care se prezintă sub formă de durere abdominală, anomalii de laborator, inclusiv creșterea aminotransferazelor și supresia măduvei, manifestându-se sub formă de anemie, leucopenie și trombocitopenie. Insuficiența renală cauzată de administrarea concomitentă de agenți nefrotoxici, cum ar fi amfotericina B, poate duce la acumularea de flucitozină și poate contribui în continuare la toxicitatea în funcție de doză. În timp ce flucitozina nu este brevetat, are o disponibilitate extrem de limitată ca urmare a indicațiilor sale limitate ale bolii, ceea ce înseamnă că există foarte puțini producători. Acest lucru are ca rezultat costuri ridicate în mediile cu resurse sărace, unde povara bolii este cea mai mare. Lipsa cronică de producători la nivel mondial se îmbunătățește datorită progreselor recente din partea Unitaid și a Clinton Health Access Initiative [51], crescând speranța că flucitozina va fi produsă la scară pentru a satisface cererea în următorii ani.

Ce Este Criptococoza?



Detectarea antigenului criptococic (CrAg) în LCR, ser sau plasmă a devenit un instrument de diagnostic esențial și ar trebui efectuată pe LCR pentru toți pacienții cu HIV cu suspiciune de meningită sau orice simptome ale sistemului nervos central (SNC). Testarea LCR ar trebui să aibă loc indiferent de alți parametri ai lichidului cefalorahidian. Testele disponibile comercial pentru detectarea CrAg, fie prin aglutinare cu latex, fie prin imunotest enzimatic, sunt disponibile de câțiva ani [9]. Dezvoltarea recentă a unui test de flux lateral CrAg (LFA; Immy Inc., Norman, OK) a revoluționat diagnosticul meningitei criptococice în medii cu resurse limitate. CrAg LFA este un test la punctul de îngrijire care detectează rapid capsula polizaharidă criptococică folosind anticorpi monoclonali anti-criptococic conjugați cu aur direcționați împotriva Cryptococcus neoformans [8]. Spre deosebire de aglutinarea cu latex, CrAg LFA este stabil la temperatura camerei, nu necesită un lanț rece sau un laborator centralizat, este ieftin și durează doar 10 min pentru a obține rezultate.

  • Ea menționează o nevoie similară de acces pentru aspergiloza pulmonară cronică și Candida auris – un flagel spitalicesc care este notoriu dificil de eliminat sau controlat.
  • Rolfes et al. a demonstrat importanța managementului agresiv al ICP cu un beneficiu relativ de supraviețuire de 69% cu cel puțin un LP terapeutic, iar acest beneficiu de supraviețuire a fost indiferent de ICP inițial (57).
  • Când flucitozină a fost adăugată la un curs scurt, de 7 zile, de amfotericină B plus fluconazol în doză mare de 1200 mg/zi, s-a observat un EFA mai mare decât în ​​cazul combinațiilor de amfotericină și fluconazol sau fluconazol și flucitozină (30).

9 holiday health tips that reduce stress